TECHNICAL CENTRE – RIXHEIM

 

“Where the technical problem is overcome, architecture begins” (L. Mies Van der Rohe)

A rural context and in opposition a big residential area suggested an impressive architecture, well-integrated into the surrounding landscape. The volumetric model was inspired by the Alsatian architecture’s archetype, which repeated, permits to get a variable volume, suitable for a public building. Therefore the most remarkable sign is the roof that unifies all the functions under an unique architectural element. Peculiarities of site, suggested us to design a sole building. The concentration of the first phase functions in one place will permit notable economic savings and will facilitate building’s management and maintenance. The proportion of the building defines a strong but simple architecture, a building that even though can be defined industrial still keeps familiar thanks to the reference of pitched roofs.

 

 

Project title: TECHNICAL CENTRE _ RIXHEIM

Location: Rixheim, Alsace (68), France

Surface: 1,620 sqm (building) / 12,000 sqm (external areas)

Timeline: 2012/2013 (design) / 2014/2015 (building site)

 

Architects:       MFA Architects and architect Nicola Martinoli

Collaborators: Marco Venosta, Martina Pavani, Daniele Quadri, Erica Beluffi

Engineers:      C2Bi (economist)

SIB Etudes (frameworks)

BWG (metal carpentry)

BET Marchal (mechanical facilities)

BMA (wiring)

Program: service spaces for workers (locker rooms, cafeteria, kitchen), greenhouse, workspaces, mechanic workshop, car parks, external areas

Pictures: FERNANDO GUERRA | FG + SG fotografia de arquitectura

Client: Municipality of Rixheim