ANKARA

Design Criteria – Modular Lab System

 

The design criteria that inspired our project arise from the need to reorganize the architectural structure of the previous project, through a greater emphasis on a modular configuration of each plan of the different blocks, forming the entire structure. The laboratory module is the key unit in any laboratory facilities, and when designed correctly, it allows to coordinate all the architectural and engineering system. This make it possible to have an overall view, most organic, uniform and highly flexible, therefore modifiable and expandable over the years, according to all the clinical and structural needs.

The chosen design principles aim at the following goals:

  • Contiguity of services and careful study of the routes and flows with a processes oriented mentality, overcoming the traditional logic for function;
  • Centralization and sharing of the support services, located between the two wings of laboratories;
  • Adaptability to changing needs through flexibility, modularity and standardization;
  • Great attention to safety and health in all its aspects (control, vigilance, selective routes, health and wholesomeness of jobs);

 

Flexibility: the research world is an ever expanding and evolving system, therefore, requires workspace highly dynamic and flexible. The structure proposed, is presented as a highly versatile configuration, thanks to the possibility to obtain different and expandable configuration, by means of aggregation of single units, where it is necessary.

Expandability: the use of modular lab planning allows the building to adapt easily to needed expansions or contractions, without sacrificing facility functionality.  The research lab structure will never seem static, but will appear as a system in continuous evolution, able to adapt perfectly to the change that it itself contributes to produce;

Modularity: facilitates the possibility of the space division, on the basis of different users, by size and type of research activity. The project ensures the repeatability of the lab module, in close coordination between plant and technological utilities and layout;

Uniformity: the use of labs module allows to create a certain uniformity in the allocated space in order to reduce manufacturing costs of the lab walls and to change, if needed, the lab functions. If there is not put enough attention to the uniformity of the lab structure, then there will be a mess in executing the MEP works, because mostly every lab need a duct to the roof and there is no standard way to design the duct pathways.

 

Design Criteria – Laboratories and departmental offices

 

Departmental offices: a peculiar design choice was to move in a different building all departmental offices in support of the research laboratories.

The choice of a clear separation between offices and laboratories, allow to introduce a significant improvement in access management, facilitating the separation, without creating conflict, between the respective entrance to the offices and to laboratories. The decision to allocate the offices in other building allowed also to configure the campus in a structure with an increasing inward security level, thus allowing to carry out a greater control on accesses to the laboratories, which become a protected area, inside the campus.

The floors configuration of the offices departmental, similar to that of the laboratories, in terms of modularity, ensures an easy variation in the final intended use, therefore, in case, it will be possible to convert the offices in laboratories, in accordance with the criteria of adaptability mentioned above.

 

Design Criteria – Campus

 

 

The project has been designed in line with the demands of the YILDIZLAR GROUP, considering the key points around which our idea was built:

  • The form should be radial;
  • There are two separate Agencies, Turkish Public Health Agency And Turkish Pharmaceutical And Medical Device Agency;
  • Although there are two separate institutions within the Campus, many facilities shall be commonly used;
  • BSL3 and BSL 4 and Vivarium Units have to be in two dedicated buildings due to the payment mechanism related to validation and commissioning processes for those function;
  • The presence of the Mosque;
  • Modularity and flexibility of the laboratory modules;

Starting from these fixed points, the functional distribution of the first proposal is kept, and the redistribution of the services is done at the same way but in a radial configuration.

The project has a circular planning, composed by rectangular, circular and cylindrical geometrical forms, which give to the structure the appearance of a real and modern Campus, in which, is possible to find a collection of buildings that belong to a given institution, that includes facilities like parking, logistic area, departmental offices, technical area, laboratories, auditorium, commercial shop activities, canteen, laboratory sample acceptance/withdrawal center, common entrance, first aid, BSL3 and BSL4 labs, mosque, training center, meeting rooms, library, technical department, children/eldery day care house fitness center and spa, data center, animal facilities, Turkish pharmaceutical and medical device agency administrative offices, Turkish public health agency administrative offices, disaster coordination, student centers or dining halls, and many other facility service.

Around these two cylindrical buildings there is a platform, which extends over two floors (0° and 1° floor) and cover all the front part of the whole structure. 

 

The other two lowest cylinder, located in front of two high security buildings, are used in detail for the following services:

  • The solid cylinder is the auditorium which extends over double height floors.
  • The hollow cylinder has four floors, in which are placed respectively from the lowest floor: shops, and bar, library, training center and meeting rooms.

The great circular platform in the middle, at ground floor, is a sort of connection element among all the structures. It contains all the remaining campusfacility services like kitchen, shelter, central sterilization, solution preparation, laundry, archive, including the canteen area, built around the biggest cavity, which can be also used as a dedicated outside open space in the summer period.

 

 

 

Project title: ANKARA PUBLIC HEALTH AGENCY

Location: TURKEY_Ankara

Site Area: 470000 sqm

Date: 2015

Design: Botticini + Facchinelli (ARW-Architecturale Research Workshop)

Collaborators: Arch. Domenico D’Amato